OBVESTILO – MASKE ZA OBČANKE IN OBČANE OBČINE ŠENTJUR

06.04.2020Objavil: KS Prevorje

Spoštovane občanke in občani,

vstopamo v četrti teden omejenega gibanja, prepovedi in spremenjenega vsakdanjika, ki ga narekuje razglašena epidemija koronavirusa.

Občina Šentjur si ves čas prizadeva, da bi vas oskrbela z aktualnimi informacijami, vas seznanjala s predpisi in pomagala pri preventivi.
Kot ste verjetno seznanjeni, je pomanjkanje osnove zaščitne opreme, torej mask, v vsej državi velika težava. Naša občina je v želji, da vas zaščitimo vsaj za najnujnejše primere, pristopila k nakupu osnovnih kirurških mask, ki jih pričakujemo v naslednjih dneh. Moramo pa vedeti, da sodimo med večje in po prebivalstvu številčnejše občine, zato moramo z kupljeno opremo ravnati skrajno racionalno. Prav tako smo v načrtu distribucije mask morali upoštevati največjo možno mero pazljivosti za preprečevanje dodatnih okužb in se ravnati v skladu s prepovedjo zbiranja večje skupine ljudi.

Postopek dodeljevanja mask, ki je omejen na 2 maski na gospodinjstvo, bo zato potekal po naslednjem načrtu:

v torek in sredo in četrtek, 7., 8. in 9. aprila, bomo med 9. in 14. uro naročila mask sprejemali preko telefonske številke 03 747 13 60,
operater bo sprejel vaš klic in zabeležil vaše oddano povpraševanje po maskah, zapisal si bo vaše osnovne podatke in naslov za potrebe pošiljanja (omenjeni podatki bodo v skladu z uredbami varstva osebnih podatkov uporabljeni izključno za izvedbo izredne akcije pošiljanja humanitarne pomoči v obliki zaščitne opreme in se zatem ne bodo shranjevali),
maske vam bodo posredovane po pošti (v skladu s poslovanjem Pošte Slovenije) takoj po prejemu naročenih količin, torej ko bo občina z njimi razpolagala,
število mask je omejeno na 2 za vsako prijavljeno gospodinjstvo, pošiljali jih bomo do porabe zalog,
pričakujemo in apeliramo na vas, da maske zagotovimo najšibkejšim članom naše skupnosti (socialno ogroženim, starejšim, bolnikom), saj je količina mask omejena.

Pri naštetem moramo upoštevati vsa priporočila zdravstvene stroke in se zavedati, da maske ob neprimerni uporabi (pokrit mora biti nos do oči in obraz vse do brade) izgubijo svoj namen zaščite. Prav tako niso namenjene večkratni uporabi, še posebej, če smo jih nosili na območjih, kjer obstaja večja možnost okužbe in se nahaja večje število ljudi. Dejstvo je, da je s strani države predpisana zaščita v zaprtih prostorih (lekarne, trgovine, zdravstveni domovi), pri čemer pa maska ni edina alternativa. Dovoljeno je tudi prekrivanje obraza pod delom oči s šalom ali ruto. Gosto tkan bombaž, vse kar lahko peremo na temperaturi nad 60 stopinj, kar imamo roki, nam omogoča domačo izdelavo pralne maske oziroma vsaj osnovno zaščito in hkrati predstavlja obnovljiv in okolju prijazen način boja proti okužbi. Verjamemo in zaupamo, da ste že pristopili tudi k takšnim praktičnim rešitvam.

Ostanite zdravi!

PRILAGAMO ŠE POSNETEK PREPROSTIH NAČINOV IZDELAVE MASK, ZA ENKRATNO UPORABO, TER ZA VEČKRATNO UPORABO - PRALNE MASKE. OBVEZNO UPOŠTEVAJTE VSE HIGIENSKE PREDPISE, DA BO MASKA IMELA ŽELENI UČINEK.

V kolikor imate možnost sešiti večje število pralnih mask, ki bi jih lahko podarili najbolj šibkim soobčankam in soobčanom, nas prosim kontaktirajte na Štab CZ Občine Šentjur: telefon 03 747 13 22, e-pošta: [email protected]. Hvaležni vam bomo za nesebično pomoč.